Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Zoetermeer onderscheidt zich met Digital Art Lab

Zoetermeer onderscheidt zich met Digital Art Lab

Door: Jiwan Does | 31.10.2011 | Mail dit artikel

Het Digital Art Lab van het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) in Zoetermeer biedt jongeren de kans om kennis te maken met en deel te nemen aan crossmediale kunstuitingen en innovatieve kunstvormen. Sinds de opening oktober vorig loopt er een veelomvattend aanjaagproject, medegefinancierd door KIZ. Inmiddels is het lab een voorloper binnen de Nederlandse kunsteducatiebranche.

Aanjaagprogramma

‘Het doel van het DAL is een link leggen tussen de traditionele kunstbeoefening en het digitale leven, creëren en communiceren’, zegt CKC-directeur Ton Sandfort. ‘Dit vereist een pittige omslag in de manier van denken over kunstbeoefening in de vrije tijd’. Om die omslag en de bijbehorende veranderingen op gang te brengen zijn we gestart met het aanjaagprogramma.’

Designteam

‘Hierin ligt een prominente rol weggelegd voor het designteam: een groep kunstenaars en artiesten die samen met jongeren innovatieve concepten bedenken, deze verder ontwikkelen en hiermee experimenteren. Met tal van veelbelovende resultaten als gevolg. Zoals CKC TV, muziek maken met de Wii en het digitale danstheater. Innovatief en artistiek gezien allemaal veelbelovende initiatieven.’

Concurrentiepositie

‘Daarnaast hebben we dankzij al deze projecten inmiddels veel kennis opgebouwd, niet alleen over de toepassing van digitale techniek in de kunsten, maar ook over bottum-up innovatieprocessen. Kennis die zowel binnen als buiten de kunsteducatiebranche waardevol is. Daarom zou het zonde zijn als het aanjaagproject op korte termijn vanwege bezuinigingen moet stoppen. De digitale kunstsector levert niet alleen een aanzienlijke bijdrage aan de economie en concurrentiepositie van Zoetermeer. Met het Digital Art Lab onderscheidt de stad zich ook van andere Nederlandse regio’s. En dat sluit weer aan op Zoetermeer als stad van kenniseconomie en innovatie.’

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.