Geslaagd symposium SIZO 10 jaar

Geslaagd symposium SIZO 10 jaar

Door: | 02.11.2011 | Mail dit artikel

SIZO, Snelle Implementatie van ICT in Zoetermeers Onderwijs, bestaat tien jaar. Dat werd op 10 oktober gevierd met het symposium ‘SIZO 10 jaar’. Een afwisseling van toespraken, cabaret en presentaties zorgden voor een geslaagde avond. 

Begrip

‘SIZO is inmiddels een begrip in Nederland’, stelt projectleider Bert Boshoven, die tijdens het symposium het verleden en de toekomst van SIZO schetste. ’Geen wonder dat onder de aanwezigen burgemeester Jan Waaijer, zijn voorganger Luigi van Leeuwen, verschillende raadsleden en vertegenwoordigers uit het Zoetermeerse onderwijsveld waren.’ Ruim 130 deelnemers uit de gemeente Zoetermeer en daarbuiten kwamen op het feestelijke congres in Dekker Party & Business Zoetermeer af. Het bomvolle programma startte met een welkomstwoord van Ed Spuijt, voorzitter van de Stuurgroep ICT-onderwijs. Hij lichtte toe wat er in die tien jaar door toedoen van het samenwerkingsverband SIZO is bereikt.

Lange adem

Zo draaien er zo’n 250 Grass Rootsprojecten, waarbij leraren kleinschalige ICT-toepassingen uittestten. Hierna kunnen deze op grotere schaal in de school worden uitgewerkt. Zo zijn er veertig KidSmart-computers geschonken aan het Zoetermeerse basisonderwijs. En vonden verschillende grote evenementen plaats, zoals het Cinekid Medialab voor meer dan duizend kinderen. Toch blijft het een feit dat veranderingen in het onderwijs doorvoeren een zaak van lange adem is. Dat benadrukte de onderwijswethouder Mariette van Leeuwen nog maar eens. Voor SIZO liggen er nog voldoende uitdagingen om het onderwijs ook in de toekomst bij te staan.

Hole in the Wall

Na de pauze ging professor Robert Jan Simons van de Rijksuniversiteit Utrecht in op de rol van de leerkracht. Om in te spelen op de verschillen tussen leerlingen, zijn ICT-vaardigheden van groot belang. Professor Wim Veen van de Technische Universiteit Delft nam het woord van hem over en vertelde vol enthousiasme over het Hole in the Wall-principe. Hierbij onderwijzen kinderen zichzelf met behulp van internettechnologie, zonder dat daar een leerkracht aan te pas komt. Met een borrel werd de geslaagde avond afgesloten. Presentaties, foto’s en filmpjes van het symposium zijn binnenkort te zien op www.SIZOonline.nl.  


Meer informatie:

SIZO

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.