ICT Rondetafelbijeenkomst geslaagd

Door: | 02.11.2011 | Mail dit artikel

Op 25 oktober vond de ICT Rondetafelbijeenkomst plaats in de Innovatiefabriek in Zoetermeer. Aanwezig waren ICT-bedrijven, onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers van de gemeente Zoetermeer. Zij gingen in op de vraag hoe de Zoetermeerse ICT-cluster kan worden versterkt.

Aanwezigen

Directeuren van de tien grootste Zoetermeerse ICT-bedrijven, de Zoetermeerse Academie voor ICT & Media en ROC ID College spraken onder leiding van dagvoorzitter Koen Klooster samen met wethouder Economische Zaken, Bé Emmens, over de kansen van en voor de cluster en de behoeften van de ICT-bedrijven.

Bereikbaarheid

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat alle bedrijven ook in deze economisch moeilijke tijd behoefte hebben aan personeel, en dan vooral aan goed gekwalificeerd personeel. Twee andere belangrijke aspecten van het vestigingsklimaat voor de bedrijven zijn de bereikbaarheid van Zoetermeer en de mogelijkheid elkaar binnen het cluster te ontmoeten. Over de bereikbaarheid van de gemeente zijn de bedrijven zeer te spreken. Ook zijn zij positief over de beschikbaarheid van een glasvezelnetwerk.

Ontmoeten

Ontmoeten is echter nog wel een punt van aandacht. Zeker voor kleine bedrijven is dit belangrijk. Dat blijkt ook uit het feit dat een aantal grote bedrijven onderaannemers vragen om zich in hun pand te vestigen. Omdat de toekomstige Innovatiefabriek een plek is voor kleine en middelgrote startende bedrijven, zijn zij het meest gebaat bij ontmoetingen. Grote bedrijven hoeven geen fysieke huisvesting te krijgen in de Innovatiefabriek, maar kunnen ook op afstand worden betrokken en gebruikmaken van de faciliteiten. Ook de relatie met onderwijsinstellingen is van belang. Er is al samenwerking tussen de Zoetermeerse ICT-bedrijven en het Zoetermeerse ICT-mbo-onderwijs en hbo-onderwijs, maar het kan beter.

Meer focus

Een belangrijke conclusie van  het rondetafelgesprek was dat er meer focus moet zijn bij de versterking van de ICT-cluster. Hierbij moet worden gedacht aan cybersecurity en gaming. Ook werd voorgesteld om de Zoetermeerse ICT-cluster gedetailleerd in beeld te brengen. De presentatie van architect Caro van de Venne liet zien dat bij de realisatie van de Innovatiefabriek en de Innovatiecampus optimaal wordt ingespeeld op de behoefte aan ontmoeting en samenwerking.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.