Innovatiefabriek staat centraal in minor over Het Nieuwe Werken

Innovatiefabriek staat centraal in minor over Het Nieuwe Werken

Door: | 15.12.2011 | Mail dit artikel

De Innovatiefabriek in Zoetermeer was op 25 november het podium voor een bijeenkomst van de Haagse Hogeschool. Ruim vijftig ICT- en HRM-studenten spraken er over Het Nieuwe Werken. Dit betekende ook de aftrap van de minor Web 2.0, die leidt tot een groot festival in de fabriek op 1, 2 en 3 februari: Younovate.

Broedplaats 

Tijdens de bijeenkomst maakten de derde- en vierdejaarsstudenten kennis met de Innovatiefabriek. KIZ-programmamanager Rien de Vries lichtte de plannen van de gemeente met het gebouw toe. De Innovatiefabriek moet namelijk het clubhuis worden voor ICT- en kennisbedrijven, het ICT-hbo en ICT- starters en zo uitgroeien tot een broedplaats van innovaties en creatieve ideeën.

Inspiratie

Hoe kan de gemeente haar plannen met de Innovatiefabriek volgens Het Nieuwe Werken vormgeven? “Studenten dragen binnen de minor daarvoor ideeën aan bij de gemeente. Tijdens de bijeenkomst konden ze alvast wat inspiratie opdoen”, licht Peter Becker, docent Informatiedienstverlening en Informatiemanagement aan de Haagse Hogeschool, toe.

Bedrijfsbezoeken 

Binnen de minor, die tien weken duurt, werkt de Haagse Hogeschool (HHS) samen met software- en consultancybedrijf Atos. De HHS kan zodoende een beroep doen op het netwerk van het bedrijf. Tijdens bezoeken aan onder meer Microsoft, Vodafone en Google zien studenten hoe de ondernemingen Het Nieuwe Werken hebben georganiseerd. 

Bits, bricks en behaviour

Becker: “Generatie Y associeert Het Nieuwe Werken voornamelijk met thuis werken en ICT. Maar het betekent ook de organisatie anders inrichten, anders leidinggeven, anders omgaan met verantwoordelijkheden en personeel. Met bedrijfsbezoeken en -presentaties leren ze dat het gaat om bits (ICT), bricks (inrichting van de werkruimte) en behaviour (managementstijl en verantwoordelijkheden). Dankzij de minor kunnen studenten beter inschatten of Het Nieuwe Werken iets voor hun professionele toekomst is.”

Stageplekken 

Atos kan op haar beurt peilen wat er onder studenten leeft en stageplekken bieden aan getalenteerde studenten. “Daarnaast laat Atos haar klanten tijdens het onderwijsblok naar voren komen. Zo brainstormden de studenten over de vraag hoe KLM om kan gaan met social media”, vertelt Becker.

Younovate

De minor wordt afgesloten met het innovatiefestival Younovate op 1, 2 en 3 februari 2012. Tijdens dit event komen bedrijven met elkaar en met studenten in contact en inspireren zij elkaar tot innovatie. De Innovatiefabriek wordt tijdens die dagen gevuld met innovatieve bedrijven, inspirerende sprekers en leerzame workshops. Becker: “Uiteraard organiseren de studenten het festival  volgens Het Nieuwe Werken. Ze communiceren via social media, vergaderen via Skype en delen documenten via Google Docs.” Younovate is voor iedereen toegankelijk.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.