Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Stichting KIZ heeft ICT Sociëteit na 25 edities overgedragen
Stichting KIZ heeft ICT Sociëteit na 25 edities overgedragen

Stichting KIZ heeft ICT Sociëteit na 25 edities overgedragen

Door: | 16.02.2012 | Mail dit artikel

Op 16 januari vond de 25ste ICT Sociëteit plaats in de Leeuwenbrink in Zoetermeer. Het thema ‘open data’ trok meer dan zestig bezoekers naar de bijeenkomst, die de Stichting KIZ voor de laatste keer organiseerde.

Goud van de economie

Open data, het beschikbaar stellen van bestaande (overheids)informatie, staat bij de overheid hoog op de agenda. Want door de informatie op vernieuwende wijze toe te passen, bijvoorbeeld in een applicatie, ontstaan (innovatieve) nieuwe commerciële producten en diensten. Niet voor niets betitelde Eurocommissaris Nelie Kroes het als ‘het goud van de economie’. In navolging van de Verenigde Staten en Groot Brittannië bouwt de Nederlandse overheid daarom nu aan verschillende datasets van onder andere het CBS, het Kadaster en het Handelsregister. 

Buurtvergelijker

Na de opening van Rien de Vries, directeur van Stichting KIZ, was Paul Suijkerbuijk de eerste gastspreker. De programmamanager van de website data.overheid.nl van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ging in op het belang van open data en verschillende toepassingsmogelijkheden. Onder meer Buurtvergelijker kwam voorbij: een applicatie die op basis van informatie van het CBS tot stand is gekomen en met kaarten inzichtelijk maakt wat er in de buurt van de gebruiker gebeurt. Zoals het aantal woningen dat te koop staat of het aantal woninginbraken die plaatsvonden. Na het schetsen van verschillende mogelijkheden sloot Suijkerbuijk af met de boodschap dat open data als innovatiegrondstof kan dienen voor (Zoetermeerse) bedrijven.

Kosten besparen

Na zijn presentatie nam Piet Hein Minnecre van het Zoetermeerse Verdonck Kloosters Associates het woord over. “Kenmerken voor open data zijn idealisme, transparantie en de economie stimuleren. Het wordt voor een gemeente nog waardevoller als je open data niet alleen gebruikt om informatie te verstrekken, maar ook om zelf informatie mee op te zoeken en zodoende kosten te besparen.”

Stokje overgedragen

Rien de Vries sloot de bijeenkomst af door het spreekwoordelijke stokje over te dragen aan Henk Delfos van het Zoetermeerse DINC Marketing. In het vervolg organiseert hij de sociëteit onder de naam ICT Kring Zoetermeer met de Innovatiefabriek als thuisbasis. De Stichting KIZ blijft betrokken bij de programmering van de ICT Kring Zoetermeer.

Kijk voor meer foto's op

Foto's ICT Sociëteit

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.