Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Wijkplan Online als tool voor beter wijkgericht werken
Wijkplan Online als tool voor beter wijkgericht werken

Wijkplan Online als tool voor beter wijkgericht werken

Door: | 04.06.2012 | Mail dit artikel

Tijdens de beurs Overheid & ICT in Utrecht presenteerden de gemeente Zoetermeer en het Zoetermeerse ICT-bedrijf MKidee ‘Wijkplan Online’. Met deze applicatie beschikken de gemeente en haar partners voortaan in één druk op de knop over de juiste actuele informatie over wijkprojecten en de uitvoerders.

Wijkgericht werken verbeteren

“Met deze applicatie kan de gemeente het wijkgericht werken steeds beter maken”, vertelt Marcel Krassenburg van MKidee. “De gemeente, de politie, welzijnsorganisaties, woningcorporaties, de sociale werkvoorziening en vrijwilligersorganisaties: Wijkplan Online is een applicatie waarmee gemeente en partners gegevens kunnen invoeren en informatie uitwisselen. Hierdoor wordt het een informatiebron voor alle partijen in de stad. Zeker voor de wijkmanagers van de gemeente is dit een handige tool. Het is eenvoudig in gebruik, biedt invoerschermen, werklijsten en overzichten en heeft alles om controle te houden over de informatie-uitwisseling op wijk- en stedelijk niveau.”

Helpen doorontwikkelen

Aanleiding om de applicatie te ontwikkelen was het gebrek aan overzicht van alle partners en projecten. Krassenburg: “Namens MKidee ontwikkelden wij in een publiek-private samenwerking met de gemeente Zoetermeer deze creatieve oplossing voor dynamisch wijk- en buurtbeheer. Hiermee profileert Zoetermeer zich als innovatieve gemeente die zeer actief is met wijkgericht werken. Andere gemeenten kunnen hiervan ook profiteren door met de gemeente Zoetermeer een samenwerkingsverband aan te gaan en zo mee te werken aan het doorontwikkelen van deze Open Source software”, vertelt Krassenburg, initiatiefnemer van CCoverheid. We nodigen ook elk ICT-bedrijf uit om dit open model verder te ontwikkelen.

CC-standaarden

Wijkplan Online is zo ontworpen dat het te gebruiken is in alle Nederlandse gemeenten. Het is gebaseerd op een set standaarden, waardoor het uitwisselbaar en overal inpasbaar is. Deze zogenoemde CC-standaarden zijn de basis voor een raamwerk voor informatievoorziening bij samenwerken. De structuren, methoden en bouwstenen zijn vooral voor hergebruik interessant. Zij maken het mogelijk om de infrastructuur van de informatievoorziening voor samenwerken probleemloos en voor weinig geld in te vullen.

Workshops 

Om de werking en achtergronden van het Zoetermeerse wijkmodel en van Wijkplan Online uit te leggen, organiseert de gemeente samen met CCoverheid een serie workshops. Tijdens deze sessies krijgen geïnteresseerden een inleiding op de aanpak. Het tweede deel is interactief en aan de hand van praktijkvoorbeelden of modellen. Doel is om de deelnemers inzicht te geven of de Zoetermeerse benadering bruikbaar is voor andere gemeenten of ICT-bedrijven. Kijk voor meer informatie op CCoverheid.

Meer informatie: Gemeente Zoetermeeren CCoverheid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.