Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > KIZ MeetZ Harm Mars: “Als Microsoft Gold Partner hebben we toegang tot de nieuwste ontwikkeltechnieken”
KIZ MeetZ Harm Mars: “Als Microsoft Gold Partner hebben we toegang tot de nieuwste ontwikkeltechnieken”

KIZ MeetZ Harm Mars: “Als Microsoft Gold Partner hebben we toegang tot de nieuwste ontwikkeltechnieken”

Door: | 05.07.2012 | Mail dit artikel

De Zoetermeerse webontwikkelaar Pareto is in mei 2012 overgenomen door ICT-dienstverlener ITSP Groep. Een interessant moment om de dialoog aan te gaan met oprichter en ondernemer Harm Mars.

Waarom heb je Pareto verkocht?

"De dienstverlening van ITSP Groep en Pareto is zeer complementair. We streven allebei naar een hoog kwaliteitsniveau van Microsoft-oplossingen aan onze klanten. Door het combineren van onze klantportfolio’s en expertise versterken we elkaar enorm. Onlangs verworf ITSP Groep een meerderheidsbelang in de Microsoft-infrastructuurspecialist BPMi. Het bedrijf koestert de ambitie om uit te groeien tot een top Microsoft-partner in Nederland."

Wat betekent de overname voor jou persoonlijk?

"Ik word commercieel verantwoordelijk. Als ondernemer ben ik het liefst met klanten bezig door hen passende oplossingen te bieden. Mijn rol bestaat uit sales, maar heeft ook een inhoudelijke component. Zo fungeer ik nu als interim-manager bij Kennisnet en heb ik bij Bavaria de projectleiding over de inrichting van een nieuwe webshop. Ik was toe aan zo’n verandering. Na meer dan tien jaar aan de weg getimmerd te hebben met Pareto, sloeg de balans in mijn werk toch meer door naar de beheerskant. Ik ga liever naar de klanten toe. Door de overname heb ik die vrijheid weer."

Beschouw je jezelf als een geboren ondernemer?

"Ik geloof dat je met een ondernemersgen wordt geboren. Met het lef om risico’s te nemen en de hunkering naar een stukje vrijheid. Sommige mensen hebben dat van nature. Uiteraard moet je sommige zaken leren. Als ik dertien jaar geleden Pareto had gestart met de kennis van nu, dan had ik een aantal zaken anders gedaan.”

Leer je meer van successen of misstappen?

"Ik leer meer van mijn fouten. Het houdt je scherp. Je gaat nadenken over waar het misgegaan is, zodat je in de toekomst beter handelt of kiest. Een voorbeeld? In zakelijke afspraken is het verstandig om ook het worstcasescenario te bespreken, zodat de partijen de risico’s en de maatregelen weten."

Personeel? Hire them for attitude, train them for skills

Volgens de website blinkt Pareto uit in het bedenken van klantgerichte e-businesstoepassingen. Wat zijn dat?

"E-business vind ik breder dan e-commerce. Het gaat om het efficiënter maken van bedrijfsprocessen. Een mooi voorbeeld is onze inzet voor Politie Rotterdam-Rijnmond. De toenmalige commissaris wilde het aangifteproces efficiënter maken. De aangifte werd namelijk nog in een kamertje opgenomen door een agent voorzien van een pc met monochroom scherm. Wij hebben in zeer korte tijd de applicatie voor online internetaangifte gebouwd, zodat burgers vanuit huis aangifte kunnen doen. De verwerking van een aangifte kost de politie nu tien seconden, terwijl dat voorheen twee uur bedroeg. In Rotterdam gaat het jaarlijks om 35.000 aangiften die nu digitaal afgewerkt kunnen worden. Dat scheelt de organisatie 30 tot 35 fte, die nu wat anders kunnen doen."

Waarin is Pareto beter geworden sinds de oprichting?

"In alles. De softwarebranche heeft geen beste slechte naam als het gaat om projectmanagement en projectbeheersing. Het grapje luidt niet voor niets dat een IT-project in de regel vijf keer over tijd is en tien keer te duur. Wij zijn nu veel beter in staat om strak binnen de afgesproken tijd en het budget een hoog kwalitatief project op te leveren."

Wat zijn jouw ervaringen met de Academie voor ICT & Media in Zoetermeer?

"Een van onze werknemers heeft er zijn opleiding genoten. Stagiairs hebben we gehad, maar de begeleiding vergt veel tijd en moeite. Zelfs voor net-afgestudeerden is het lastig om aan te haken bij het niveau van professionele software engineering. De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. ‘Hire them for attitude, train them for skills’, zeg ik wel eens. Vergelijk het met het halen van je rijbewijs. Wanneer je het hebt gehaald, begint het pas."

Softwareontwikkeling is een innovatieve tak van sport. Hoe zorg je ervoor dat de Pareto-specialisten met vernieuwende oplossingen blijven komen?

"De meeste specialisten hebben de juiste mindset van nature. Zij staan te trappelen om de nieuwste mogelijkheden te verkennen. Als Microsoft Gold Partner krijgen we toegang tot de alfa- en bètareleases van Microsoft-producten en ontwikkeltechnieken. We kunnen de releases bekijken en nieuwe kennis opdoen vóórdat ze op de markt komen. Dat vinden onze ontwikkelaars natuurlijk mooi. En onze klanten kunnen daar hun voordeel mee doen. Met name kleinere bedrijven zonder installed base staan meer open voor de beste oplossing en de nieuwste tools en marktontwikkelingen."

Waar staan Pareto en Harm Mars over vijf jaar?

"Ik zou het mooi vinden als Pareto over vijf jaar een florerend Zoetermeers bedrijf is, dat nog steeds mooie softwareproducten bouwt. Een bedrijf dat als dochter van ITSP Groep flink is gegroeid. Persoonlijk kijk ik nooit zover vooruit. Ik volg mijn onderbuikgevoel: zolang het goed voelt, blijf ik het doen. Zo niet, dan is het tijd voor wat anders."

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.