Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > De Innovatiefabriek: het ICT-hart van Zoetermeer
De Innovatiefabriek: het ICT-hart van Zoetermeer

De Innovatiefabriek: het ICT-hart van Zoetermeer

Door: | 11.09.2012 | Mail dit artikel

Rotterdam heeft de Van Nellefabriek, Den Haag de Caballerofabriek en Zoetermeer sinds kort de Innovatiefabriek. Onder één dak werken straks honderden studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers. Acht bedrijven zijn er al gevestigd. Het wordt dé server voor de regionale ICT-sector.

Onder één dak: hogeschool, bedrijven, incubator en 3D-lab

In het monumentale gebouw aan de Bleiswijkseweg was lang Brinkers Margarinefabriek gevestigd. Innovatieve zuivelboeren bezorgden Zoetermeer ooit de bijnaam ‘boterdorp’. Anno 2012 mag Zoetermeer zich ICT-stad noemen met het hoogste percentage ICT-banen van Nederland. De oude margarinefabriek wordt opnieuw een plek voor innovatief ondernemerschap.

Ondernemers & Onderwijs

Rien de Vries is als gemeentelijk programmamanager Kenniseconomie & Innovatie nauw betrokken bij De Innovatiefabriek. Wat is volgens hem de kracht van het concept? ‘We brengen hier onderwijs, onderzoek en ondernemerschap samen in één gebouw. Dat gebeurt nergens op deze schaal. De Academie voor ICT en Media Zoetermeer van de Haagse Hogeschool verhuist alle opleidingen naar De Innovatiefabriek. Het gaat in totaal om circa 400 studenten. In een ander deel van het gebouw is volop ruimte voor ondernemers. We denken aan middelgrote bedrijven tot vijftig medewerkers, maar ook zzp’ers, starters en flexwerkers zijn welkom.’

Onderzoek in 3D-lab

De Innovatiefabriek krijgt verder een expertisecentrum voor Interactieve Media met onder meer een 3D-lab. Lectoren van de Haagse Hogeschool gaan hier onderzoek doen, al dan niet in opdracht van bedrijven of overheden. In het gebouw komen ook een grand-café en zalen voor presentaties, workshops en kleine congressen. Met zoveel functies bij elkaar zullen allerlei dwarsverbanden ontstaan tussen onderwijs en bedrijven in de vorm van stages, onderzoeksopdrachten en speciale leergangen.

Facebook en Face-to-face

Het clubhuis van de ICT-sector, zo noemt Rien de Vries De Innovatiefabriek. ‘Talenten zoeken elkaar op in een inspirerende omgeving, dat zie je overal in de wereld gebeuren. Denk aan de High Tech Campus in Eindhoven. Ondanks dat iedereen altijd online is, willen mensen elkaar toch ook blijven ontmoeten. Facebook én face-to-face. De Innovatiefabriek wordt The place to be voor ICT-ers. Het gebouw heeft de ambiance en de centrale ligging om te kunnen uitgroeien tot een hotspot van de ICT-sector in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.’

Bouwen aan een community

De gemeente, de Haagse Hogeschool, eigenaar Dalhem Holding en veertien ICT-ondernemers zijn een overeenkomst aangegaan om de ‘fabriek’ te realiseren. Het gebouw kan dankzij een eerdere verbouwing met relatief kleine ingrepen geschikt worden gemaakt. Dit neemt de eigenaar voor zijn rekening. De gemeente investeert in specifieke voorzieningen en in ‘community-management’. In de eerste jaren is een stevige aanjager nodig die de samenwerking stimuleert, activiteiten organiseert en brede bekendheid geeft aan het complex.

De Haagse Hogeschool start het collegejaar 2013-2014 met het volledige Zoetermeerse ICT-programma in De Innovatiefabriek. Het zijn opleidingen en onderzoeksprojecten rond vijf thema’s. Ook de bedrijven zullen zich in hoofdzaak op deze thema’s richten:

•ICT en Veiligheid
•ICT en Zorg
•Sociale Innovatie
•Onderwijsinnovatie
•3D en Serious Gaming

De Innovatiefabriek

Bleiswijkseweg 37
2712PB Zoetermeer

Informatie bij Rien de Vries, programmamanager Kenniseconomie en Innovatie Zoetermeer
079 - 346 84 64 / 06 - 11 32 61 13m
m.de.vries@zoetermeer.nl

Kennis en innovatie

Het beleidsprogramma Kenniseconomie & Innovatie van de gemeente Zoetermeer richt zich op versterking van de kenniseconomie en het innovatief vermogen van het locale bedrijfsleven. ICT is een groeimotor voor de economie en zorgt voor blijvend meer (hoogwaardige) werkgelegenheid. Eén van de projecten is de realisatie van De Innovatiefabriek.

Bron: Steenworp

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.