Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Beveiliging Zoetermeer effectief tegen Dorifel virus
Beveiliging Zoetermeer effectief tegen Dorifel virus

Beveiliging Zoetermeer effectief tegen Dorifel virus

Door: | 19.09.2012 | Mail dit artikel

Begin augustus infecteerde het Dorifel virus de netwerken van tientallen Nederlandse gemeenten, bedrijven en universiteiten. Gemeente Zoetermeer ontsprong die dans, maar nam wel maatregelen om de cybersecurity nog verder aan te scherpen.

Trojaans Paard

Het Dorifel virus verschuilt zich als een Trojaans Paard in de systemen van een computer en steelt zo ongemerkt allerlei beveiligde gegevens. Het aantal incidenten waarbij overheid, bedrijven en particulieren slachtoffer worden van virussen, hacking of phishing is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen.

Continu verbonden

“Dat komt omdat bijna alle gemeenten, bedrijven en particulieren constant zijn verbonden met het internet en met elkaar”, verklaart  Martijn de Groot, adviseur informatiebeleid bij de gemeente Zoetermeer. “Met als gevolg dat virussen makkelijker binnen kunnen komen om storingen te veroorzaken, gegevens te stelen en computers te beschadigen.”

Virtuele omgeving

Dat het Dorifel virus geen grip kreeg op het netwerk van de gemeente Zoetermeer is grotendeels te danken aan de manier waarop de cybersecurity er is geregeld. “Wij werken in een moderne gevirtualiseerde omgeving waarbij alle software  elke dag wordt vernieuwd. Onze medewerkers nemen dus elke dag plaats achter een schone computer.”

Verscherpte beveiliging

Ondanks de goede beveiliging, verscherpte de gemeente haar veiligheidsmaatregelen tegen het virus. De Groot: “Zo werden de internetverbindingen met externe partijen die reeds besmet waren tijdelijk afgesloten. Medewerkers werden verzocht om een aantal dagen geen gebruik te maken van hun USB-stick en cloud-diensten als Dropbox of WeTransfer. Daarnaast hielpen we hen in het controleren en beveiligen van hun systemen thuis.”

Actuele kennis in huis

De aanwezigheid van de opleiding Information Security Management van de Haagse Hogeschool en ICT-bedrijven die zich bezighouden met cybersecurity en cybersafety helpen de gemeente afgelopen jaren bij het vormen van beleid voor informatiebeveiliging. “Wij kunnen studenten de mogelijkheid bieden praktijkervaring op te doen in ruil voor de meest actuele kennis op het gebied van cybersecurity. Voor de gemeente Zoetermeer is het belangrijk dat studenten kennis en ervaring opdoen in de stad waar zij na hun studie ook hun baan kunnen vinden”, aldus De Groot.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.