Kunst bekijken via een mobieltje

Kunst bekijken via een mobieltje

Door: | 20.09.2012 | Mail dit artikel

“Noem een kunstwerk in Zoetermeer en bewoners komen vaak niet verder dan het noemen van een paar beelden. En dat terwijl er honderdvijftig beelden verspreid over de stad staan”, zegt Carla Deelstra, medewerker bij de gemeente Zoetermeer. De mobiele kunstapp brengt hierin verandering. Op elke willekeurige plek in de stad zijn met een mobiele telefoon alle kunstwerken in de buurt zichtbaar.

Kunst op straat

De mobiele kunstapp heeft als doel mensen bewust te maken van kunst op straat, op een plein of in en langs het water. “Door hieraan meer bekendheid te geven, krijgen beelden meer aanzien. En dat draagt bij aan een prettige openbare ruimte, die uit meer bestaat dan prullenbakken en lantaarnpalen”, zegt Deelstra. “Uit onderzoek blijkt dat de verfraaiing van een stad bijdraagt aan een goed vestigingsklimaat om te wonen en te werken.” 

Primeur

Op 24 september lanceert Hans Haring, de wethouder van kunst en cultuur, de mobiele kunstapp en pakt daarmee de primeur. Zoetermeer is dan de eerste stad in Nederland waar alle kunstwerken eenvoudig via een mobiele telefoon te bekijken zijn. En dat past perfect bij deze innovatieve ICT-stad. Voor de presentatie van de mobiele kunstapp door de wethouder zijn onder meer het bedrijfsleven, het onderwijs en diverse kunst- en culturele instellingen uitgenodigd.

Willekeurige plek

“Alle honderdvijftig kunstwerken staan erin”, zegt Deelstra. “Ga ergens op een willekeurige plek in de stad staan en je ziet welke kunstwerken zich in een straal van vijfhonderd meter rondom je bevinden. Door op de afbeelding van een bepaald kunstwerk te klikken verschijnt meer informatie over bijvoorbeeld de kunstenaar, het jaar van plaatsing, de locatie en het materiaalgebruik. Ook wordt je eenvoudig via Google maps per auto, bus of lopend naar het kunstwerk gebracht.”

Doorontwikkeling

Het bedrijf Kunstwacht in Delft heeft de app, onderdeel van de app Layer, mogelijk gemaakt. Kunstwacht onderhoudt de kunstwerken en beschikt over een database van alle kunstwerken in de openbare ruimte van Zoetermeer. Met de introductie van deze app staat de ontwikkeling niet stil. In de toekomst verwacht Deelstra dat gebruikers zelf een route langs de beelden kunnen samenstellen en dat het onderwijs deze app meer als hulpmiddel gaat inzetten.

Meer informatie:
Gemeente Zoetermeer

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.