Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Thingks en LangeLand Ziekenhuis ontwikkelen pijnmeting-app
Thingks en LangeLand Ziekenhuis ontwikkelen pijnmeting-app

Thingks en LangeLand Ziekenhuis ontwikkelen pijnmeting-app

Door: | 20.09.2012 | Mail dit artikel

Het LangeLand Ziekenhuis en het creatieve crossmediabedrijf Thingks uit Zoetermeer ontwikkelen een app waarmee verpleegkundigen het pijngehalte bij kinderen kunnen meten. De ontwikkelaars willen met dit concept meedingen naar de Sociale Innovatie Prijs 2012 van het Ministerie van VWS.

Smileys 

“Pijnmetingen worden nu nog gedaan met een pijnmeetlat met smileys erop. Een vrij achterhaalde methode die niet aansluit bij de digitale belevingswereld van kinderen”, vertelt Maarten van den Heuvel, mede-eigenaar van Thingks. Daarom ontwikkelen we nu, samen met kinderarts dr. Breevoort en met subsidie van Stichting KIZ, een app die kan draaien op de iPads die het Langeland Ziekenhuis al in gebruik heeft.”

Digitale leefwereld 

De app moet aansluiten bij de digitale leefwereld van kinderen. En bestaat daarom uit twee onderdelen. Het eerste deel is de vragenlijst waarmee de verpleegkundige het pijngehalte bij jonge patiënten kan achterhalen. Deze is speels en vrolijk vormgegeven, zodat kinderen het interessant vinden om de vragen te beantwoorden. Het tweede deel is een avontuurlijk game, die de kinderen als dank voor het invullen van de vragenlijst kunnen spelen.

Metingen analyseren

“Multomappen vol informatie zijn verleden tijd. Met digitale pijnmetingen is het mogelijk om eenvoudig rapportages te maken en metingen te analyseren en te vergelijken. Zo weet de arts snel of het behandelplan moet worden aangepast en of er progressie zit in de behandeling van het kind”, legt Van den Heuvel uit.

Helikopterplatform 

Het spel dat de kinderen na afloop van de meting mogen spelen wordt een avontuurlijke game. “Vanaf het helikopterplatform op het ziekenhuis vertrekken ze voor een reddingsmissie naar de bergen. Eenmaal daar gaan ze skiënd naar beneden om het gewonde poppetje te redden.”

Award

Met dit concept willen Thingks en het LangeLand Ziekenhuis meedingen naar de Sociale Innovatie Prijs 2012 van het Ministerie van VWS. Van der Heuvel: “Demissionair-minister Schippers van VWS roept op om met innovaties te komen waarin de patiënt voorop staat. De prijs is in het leven geroepen om meer rendement uit R&D te halen. Deze app is uniek. Het is een bijzondere coproductie van Thingks, het LangeLand Ziekenhuis en Stichting KIZ, die de dagen van de jonge patiëntjes wat draaglijker maakt.” Op 20 oktober is bekend welke inzending de award in ontvangst mag nemen.

Meer informatie:
LangeLand Ziekenhuis
Simsibel Award

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.