Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > KIZ MeetZ Wilco van der Wel: “Met cloud computing minder afhankelijk”
KIZ MeetZ Wilco van der Wel: “Met cloud computing minder afhankelijk”

KIZ MeetZ Wilco van der Wel: “Met cloud computing minder afhankelijk”

Door: | 16.11.2012 | Mail dit artikel

Cloud computing nieuw? Niet voor 2-Systems. Het Zoetermeerse bedrijf plaatst al sinds 1995 applicaties en data daar waar ze optimaal beheersbaar en maximaal beschikbaar zijn. Sinds vorig jaar heeft het bedrijf een tweede kantoor in De Innovatiefabriek. Tijd voor een gesprek met CEO en eigenaar Wilco van der Wel.


Welke systemen schuilen achter de naam 2-Systems?

“2-Systems staat voor de koppeling van twee systemen. Namelijk die van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever met de technische oplossing van ons. We stimuleren klanten om samen met ons na te denken wat ICT voor hun organisatie kan betekenen. Hoe kan ICT hun werk gemakkelijker, leuker of sneller maken? Wij bouwen de automatiseringsinfrastructuur voor hun functionele wensen. Als ICT’ers kunnen wij onze kennis daarover laten gelden. Zo bieden we een ICT-infrastructuur waarmee opdrachtgevers efficiënter kunnen werken.”

Geef eens een voorbeeld?

“Ons nieuwste product is XS2desktop. Dit is een cloud dienst waarbij je jouw eigen werkplek volledig van het internet kunt halen. Naast de snelste desktop heb je daarmee ook jouw programma’s, bestanden en je eigen e-mail. Waar je ook bent, in het binnen- of buitenland, je kunt altijd en overal bij je (virtuele) desktop. Op je pc, Mac, smartphone en tablet.”

Cloud computing is niets nieuws voor jullie. Vanwaar die specialisatie?

“Tussen onze opdrachtgevers zitten grote multinationals. Al jaren terug vroegen zij om virtuele werkplekken voor een betere beheersbaarheid en om overal via internet te kunnen werken. Hun werknemers moesten op elke plek en op elk moment kunnen inloggen en toegang hebben tot hun bestanden. Zo hebben we veel ervaring opgebouwd. Inmiddels is de cloud onze specialisatie. Het grappige is dat cloud computing een nieuwe beweging met zich meebrengt.”

En die is?

“Klanten die de cloud betreden, willen hun leverancier dichtbij hebben. Een omgekeerde wereld. Want met een server of systeem op de eigen werkplek, maakt het klanten niet uit waar de leverancier zit. Al is het honderden kilometers verderop. Met een cloud is de informatie ineens letterlijk ‘weg van kantoor’. Er heerst alleen nog wat angst. Bij vragen of problemen willen ze er meteen iemand op kunnen aanspreken. Het vreemde is dat heel veel mensen gebruikmaken van Hotmail of Gmail. Ook dat is een cloud, maar daar staat niemand bij stil.”

De Innovatiefabriek kan ICT-activiteiten in Zoetermeer een platform geven.

Wat verwacht je in de toekomst van cloud computing?

“Nu werken we nog veel met desktops. Maar over tien à vijftien jaar werken we alleen nog met applicaties. Net als op de iPhone of Android-telefoon: het maakt mensen niks uit waar ze vandaan komen, als ze maar werken. We gaan dus toe naar meer onafhankelijkheid. Daarom gebruiken we met XS2desktop nu al de slogan #omdathetwerkt!”

Naast jullie vestiging op de Röntgenlaan in Zoetermeer hebben jullie sinds vorig jaar ook een kantoor in De Innovatiefabriek. Waarom? 

“De Innovatiefabriek is in mijn ogen een goed initiatief om Zoetermeer nog sterker als ICT-stad op de kaart te zetten. Nederland telt zo’n vijfendertig ICT-steden, maar vaak blijft dat een loze kreet. In De Innovatiefabriek is het beter mogelijk om de driehoek onderwijs, overheid en ondernemingen vorm te geven. Ondernemers hebben belang bij de aanwas van studenten, onderwijs kan aanhaken bij de praktijk via de aanwezige ondernemers. Voor de overheid, de gemeente Zoetermeer dus, is het natuurlijk ook fijn als zij samen beter floreren en meer bekendheid kunnen geven aan Zoetermeer ICT-stad.”

Hoe kan De Innovatiefabriek zich verder ontwikkelen?

“Door meer ICT-activiteiten en -evenementen naar Zoetermeer te trekken. We zijn de ‘nerdhoofdstad’ van Nederland, een groot deel van de inwoners werkt in de ICT-sector. Echter, het gros daarvan werkt buiten de stad. Door meer activiteiten in Zoetermeer te organiseren, brengen we mensen die in de ICT actief zijn (en zeker ook ZZP’ers) met elkaar in contact en kunnen zij zichzelf presenteren en profileren. De Innovatiefabriek krijgt daarmee een platformfunctie, krachtig genoeg om meer ICT-ondernemers naar Zoetermeer te trekken.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.