Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > ‘Pas toe en leg uit’: hoe onderwijs profiteert van ICT
‘Pas toe en leg uit’: hoe onderwijs profiteert van ICT

‘Pas toe en leg uit’: hoe onderwijs profiteert van ICT

Door: | 16.11.2012 | Mail dit artikel

Dat goed lesgeven onlosmakelijk is verbonden met de kennis van docenten, staat buiten kijf. Al zijn ICT-hulpmiddelen tegenwoordig een welkom steuntje in de rug. ICT maakt lessen dynamisch en aantrekkelijk voor leerlingen. De regeling ‘Pas toe en leg uit’ van Kennisnet stimuleert eenvoudige ICT-toepassingen in de klas die de kwaliteit van het onderwijs vergroten.

Film van 15 minuten

Een kleine honderd docenten hebben zich als deelnemer ingeschreven voor de regeling van Kennisnet. Dit zijn allemaal docenten die al slimme verbindingen leggen tussen ICT en vakdidactiek. Alle deelnemers hebben inmiddels een videocamera ontvangen waarmee zij vóór 30 november 2012 een les moeten vastleggen op film volgens een vast script. De films hebben een maximale lengte van 15 minuten. Het is de bedoeling dat goed te zien is hoe de docenten hun lesstof eigentijdser maken met behulp van ICT.  

Wetenschappelijke beoordeling

Zowel bij het opstellen van het script als bij de opname van de lessituatie kunnen de deelnemende docenten rekenen op ondersteuning van OnderwijsAdvies/SIZO. Kennisnet gebruikt deze video-opnamen om te achterhalen hoe docenten denken bij het toepassen van ICT in zowel beeld als schrift (script). Een onderzoeksteam, bestaande uit vertegenwoordigers van de universiteiten Twente en Gent, beoordeelt de filmpjes. Op die manier kan Kennisnet wetenschappelijk vaststellen wat wel en niet werkt in de praktijk.

Assessmenttool

Op basis van de beoordeling stelt Kennisnet een zogeheten assessmenttool samen waarmee docenten kunnen herkennen waar zij staan als het gaat om het toepassen van ICT in het onderwijs en hoe zij zichzelf vervolgens kunnen ontwikkelen. De deelnemende docenten dragen dus actief bij aan zinvol praktijkonderzoek. In het najaar van 2013 wordt het onderzoek gepubliceerd. Als dank krijgen alle deelnemers een training aangeboden waarin ze deze assessmenttool voor hun eigen onderwijsproces kunnen benutten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.