Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Kantoorruimten worden studentenwoningen
Kantoorruimten worden studentenwoningen

Kantoorruimten worden studentenwoningen

Door: | 10.01.2013 | Mail dit artikel

Het kantoorpand aan de Engelandlaan ondergaat een metamorfose tot studentenhuisvesting. Op 3 december stemde de gemeenteraad van Zoetermeer unaniem met het plan daarvoor in. Dit is het eerste project dat leegstand tegengaat en tegemoetkomt aan de vraag naar jongerenwoningen. De gemeente draagt 1,17 miljoen euro bij aan deze transformatie.

Om de tafel tegen leegstand

“De kantorenmarkt ligt op zijn gat en er is veel leegstand die niet meer ingevuld wordt de komende jaren. Vier marktpartijen uit Zoetermeer hebben het plan bedacht om kantoorpanden te transformeren tot jongerenwoningen”, vertelt initiatiefnemer Henk Willem van Dorp, eigenaar van Van Dorp Installaties. “Samen met Dura Vermeer, Rob Swart Makelaardij en Architectenbureau Meijer en Van Eerden ben ik om de tafel gegaan om leegstand tegen te gaan.”

Twee vliegen in een klap

Van Dorp: “We slaan twee vliegen in een klap. We gaan leegstand in het centrum tegen en vervolgens bieden we mooie jongerenwoningen aan. Er is vraag naar vijftienhonderd van dit soort woningen en op dit moment zijn er slechts 64. Er is dus een groot tekort in Zoetermeer. De bedrijven die meedoen hebben hun roots in Zoetermeer en helpen graag mee aan de upgrading van het centrum. Jongeren brengen leven in de brouwerij en dat is een positieve stimulans voor horeca, winkeliers en uitgaansleven.”

Studiemogelijkheden 

Ook trekt Zoetermeer steeds meer studenten. Er komen meer studiemogelijkheden en vanaf september 2013 heeft de Haagse Hogeschool een dependance in de Innovatiefabriek. “In de toekomst komen er meer opleidingen naar Zoetermeer en huisvesting voor deze groep is belangrijk”, zegt Koen van Bemmel, senior accountmanager bij de gemeente Zoetermeer. “Dan is transformatie een geschikt middel. De Engelandlaan is concreet en we werken zelfs al aan andere transformatieprojecten.”

Eerste bewoners in 2014

De gemeente Zoetermeer ziet de noodzaak van transformatie en faciliteert het project aan de Engelandlaan. Er bestaat zelfs een transformatieteam waarvan de leden snel initiatieven uit de markt oppakken en begeleiden. Inmiddels is de bestemmingsplanprocedure gestart. Het omzetten van kantoor- naar woonbestemming duurt totaal 26 weken. “De tweede helft van 2013 starten we en we verwachten begin 2014 de eerste bewoners te verwelkomen”, aldus Van Dorp.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.