Kletsgrage kunst aan de Dobbeplas

Kletsgrage kunst aan de Dobbeplas

Door: | 10.01.2013 | Mail dit artikel

De IJsslee aan de Dobbeplas in Zoetermeer is sinds 30 november het eerste sprekende kunstwerk van Nederland. Studenten aan de Hogeschool Utrecht ontwikkelden samen met de gemeente Zoetermeer een apparaat dat beelden laat spreken: i-Hu.

Het verhaal

Het kunstwerk De IJsslee vertelt voorbijgangers zijn verhaal: “Hallo, ik ben een ijsslee. Niet echt natuurlijk, want ik ben gemaakt door Moritz Ebinger, een beeldend kunstenaar. Hij deed dat in 2005. Mijn originele houten versie werd al in 1929 gemaakt door Dirk Franx. Dirk was een echte uitvinder. Hij leerde voor smid en werkte in de smederij van zijn vader.”

Het proces

Twee jaar lang werkten afstudeerders elektrotechniek van de Utrechtse Hogeschool aan het apparaat om beelden te laten spreken. Zij losten technische problemen op en wisten goed in te spelen op het functionele gebruik in de openbare ruimte. Zo houdt het beeld 's nachts zijn mond en praat het alleen overdag tegen de voorbijgangers. Het apparaat, de interpretatie Hulp Unit (i-HU), staat als proef een halfjaar bij De IJsslee aan de Dobbeplas.

De symbiose 

“Onze stad kent vele mooie kunstwerken, waarvan veel inwoners en bezoekers de achtergrond niet kennen”, zegt Patrick van Domburg, wethouder communicatie en stadspromotie. “Daarnaast vormen de kunstwerken vaak zo'n vast onderdeel van de publieke ruimte, dat het de voorbijgangers niet meer opvalt. Informatie plaatsen op bordjes is niet altijd mogelijk en mensen nemen vaak niet de tijd om ze te lezen. Nu neemt het beeld het initiatief om te communiceren en te informeren en maakt zichzelf kenbaar aan passanten. Een prachtige symbiose van cultuur en innovatie.” Volgens de wethouder is dit een van de initiatieven om bewoners meer bij kunst in de stad te betrekken.

Kunstapp

Eind september lanceerde de gemeente Zoetermeer een mobiele kunstapp Zoetermeer was daarmee de eerste stad in Nederland waar alle kunstwerken in de stad eenvoudig via een mobiele telefoon te bekijken zijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.