Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Zoetermeer innoveert voor betere mobiliteit en bereikbaarheid
Zoetermeer innoveert voor betere mobiliteit en bereikbaarheid

Zoetermeer innoveert voor betere mobiliteit en bereikbaarheid

Door: | 10.01.2013 | Mail dit artikel

Hoe kunnen gemeenten, bedrijven en onderwijsinstellingen met relatief weinig geld slimme oplossingen bedenken voor het huidige fileprobleem?

Beter Benutten

Bestaande infrastructuur beter benutten. “Dat is de opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu”, benadrukt projectleider John Pommer van Pi3, het Zoetermeerse bureau voor programma- en innovatiemanagement. “Rijk, regio en bedrijfsleven reserveren hiervoor samen 1,1 miljard euro. De bedoeling van het programma Beter Benutten is oplossingen bedenken die bijvoorbeeld het reizen per trein en fiets voor meer mensen aantrekkelijker maken.”

Mobiliteitsprogramma

Binnen stadsgewest Haaglanden verkent ook de gemeente Zoetermeer in nauwe samenwerking met de Raad Voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ) mogelijke publiek-private initiatieven met behulp van een Mobiliteitsprogramma. De verkenning wordt uitgevoerd door de Zoetermeerse combinatie ?3, Panteia en Perfecqt. Pommer: “Onderdeel daarvan is een enquête waarin het lokale bedrijfsleven kan aangeven welke maatregelen volgens hen de mobiliteit en bereikbaarheid verbeteren. Ondernemers zien vooral kansen in Het Nieuwe Werken, het concept Spitsmijden en maatregelen die het gebruik van fiets en openbaar vervoer stimuleren.”

Baanbrekende projecten

Het programma Beter Benutten is tegelijkertijd een mooie gelegenheid om de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid concreet vorm te geven. “Zo zouden we in samenwerking met het onderwijs baanbrekende projecten kunnen opzetten op het snijvlak ICT en Mobiliteit. De gemeente ziet daarin een interessante rol voor de Academie voor ICT & Media Zoetermeer.”

Innovatiestad

“De academie kan aan de voorkant actief meedenken over de inhoud van innovatieve projecten. Of onderzoeksopdrachten geven, stageplaatsen bieden en studenten helpen bij het opzetten van een eigen bedrijf. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap: we bedenken innovatieve oplossingen die de bereikbaarheid verbeteren én grijpen de kans om Zoetermeer als innovatieve stad verder te positioneren. Hierbij zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de Innovatiefabriek. De Innovatiefabriek stimuleert samenwerken, kennisdelen en innoveren en is dus bij uitstek een plek waar innovaties in ICT en mobiliteit voor het eerst het licht zien.” 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.