Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Zoetermeerse hackers toetsen overheidssites
Zoetermeerse hackers toetsen overheidssites

Zoetermeerse hackers toetsen overheidssites

Door: | 18.03.2013 | Mail dit artikel

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken erkent het belang van internetveiligheid. Om dat te onderschrijven probeert een groep hackers op 18 maart in zijn aanwezigheid toegang te krijgen tot websites van de overheid. Deze groep hackers zijn studenten van de opleiding Information Security Management in Zoetermeer.

Kraakpoging

Doelwit zijn de websites van de gemeente Haarlemmermeer en van Logius, een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoe kwetsbaar zijn hun systemen? Zijn ze bestand tegen vijandige aanvallen van buitenaf? Voor de studenten van de opleiding Information Security Management een mooie uitdaging om dat te onderzoeken. De kraakpoging past binnen het project dat in 2012 is gestart om Nederlandse overheidssystemen gecontroleerd te laten hacken door studenten.

Verrassende invalshoeken

Binnen de opleiding Information Security Management (ISM) leren studenten hoe je de zwakke plekken in een systeem kunt vinden en hoe je deze kunt aanvallen. Net zoals professionele hackers dat doen. De beveiligingsstrategie van een organisatie is hen vaak onbekend, waardoor ze met verrassende invalshoeken komen. De studenten hebben een open blik en bedenken inventieve kraakscenario's, waar zelfs beveiligingsexperts van de organisatie versteld van staan. Zo komen zwakke plekken sneller aan het licht. De studenten van ISM gaan de uitdaging graag aan.

De Innovatiefabriek

Per september 2013 verhuist de opleiding ISM, samen met de opleidingen Informatica en Business IT & Management, naar de Innovatiefabriek in Zoetermeer. Ook het Lectoraat Cybersecurity voegt zich aan dit rijtje toe. In de Innovatiefabriek komt ook een expertise- en onderzoekscentrum voor Cybersecurity & Safety.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.