Digitaal zakendoen met de overheid

Digitaal zakendoen met de overheid

Door: | 27.05.2013 | Mail dit artikel

Op ondernemersplatform ‘Antwoord voor bedrijven’ kunnen ondernemers digitaal zakendoen met de overheid. Dit landelijke initiatief zorgt ervoor dat bedrijven gemakkelijker hun weg kunnen vinden in de wereld van regels, subsidies en aanvragen. Sinds april biedt de gemeente Zoetermeer haar diensten ook aan via dit ondernemersplatform.

'Antwoord voor bedrijven' is de plaats waar overheid en ondernemer elkaar ontmoeten. Het platform biedt ondernemers persoonlijk toegang tot overheidsdienstverlening. Op deze site zijn diverse handige producten van de overheid verzameld, zoals apps, webgadgets en online tools. Ook zijn open datasets - openbare overheidsinformatie - te bekijken en te downloaden. Alles wat bedrijven willen weten over subsidies, wetgeving en vergunningen vinden ze hier. 

Persoonlijke pagina

Het ondernemersplatform werkt als volgt. Ondernemers kunnen een persoonlijke pagina aanmaken, die ze vullen met overheidsinformatie en -diensten die voor het bedrijf interessant zijn. Webgadgets en online tools zijn eenvoudig uit de bibliotheek op de persoonlijke pagina te plaatsen of te verwijderen. Wilt u als ondernemer meer weten over de mogelijkheden van open data? Praat dan mee op het ondernemersforum .

Aanbod

Naast het aanbod op de eigen website toont de gemeente Zoetermeer ook de digitale diensten voor ondernemers op het ondernemersplatform. Te denken valt aan het aanvragen van een rioolaansluiting, een subsidieaanvraag voor het ophalen van oud papier, het maken van een afspraak voor inzage in het bouwarchief of het indienen van bezwaar tegen een besluit van de gemeente. In totaal biedt de gemeente Zoetermeer 18 producten voor ondernemers aan.

Snel en gemakkelijk

De gemeente Zoetermeer loopt voorop in het aanbieden van digitale producten voor ondernemers. Voor veel zaken hoeven bedrijven niet meer persoonlijk langs te komen. Dat scheelt de nodige reis- en wachttijd. Ook komen aanvragen direct bij de juiste afdeling terecht, wat het proces kan versnellen. De gemeente wil haar digitale dienstverlening zelfs uitbreiden. En zoekt daarbij de samenwerking op met leveranciers en andere gemeenten om zo kennis te delen en kosten te reduceren.

Onbekend maakt onbemind

Om digitaal zaken te doen met de overheid moeten bedrijven aangesloten zijn op eHerkenning. eHerkenning regelt dat bedrijven zich digitaal kunnen identificeren wanneer ze online zaken regelen met de overheid. Zo weet de gemeente Zoetermeer met welk bedrijf ze te maken heeft en of medewerkers gemachtigd zijn om namens het bedrijf te handelen. Het werkt efficiënt, betrouwbaar en eenvoudig. Wel moet digitaal zakendoen meer bekendheid krijgen. Particulieren zijn intussen gewend om DigiD te gebruiken. eHerkenning voor bedrijven is nog niet zo ver. Onbekend maakt onbemind. Binnenkort start een campagne om digitaal zakendoen onder de aandacht te brengen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.