Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Nieuwe naam Innovatiefabriek: Dutch Innovation Factory
Nieuwe naam Innovatiefabriek: Dutch Innovation Factory

Nieuwe naam Innovatiefabriek: Dutch Innovation Factory

Door: | 27.05.2013 | Mail dit artikel

Dutch Innovation Factory. De nieuwe naam van de voormalige Innovatiefabriek aan Bleiswijkseweg 37 in Zoetermeer pronkt sinds 15 mei op een frisgele banner aan de gevel. Die dag zetten de Haagse Hogeschool, de eigenaar van het pand, stichting KIZ en de Zoetermeerse wethouder van Economische Zaken hun handtekening onder het huurcontract en de samenwerkingsovereenkomst. Een feestelijk moment, want dit was de figuurlijke aftrap van de realisatie van de ambitieuze plannen.

Met de teaser ‘Silicon Valley aan de A12?’ werden genodigden enthousiast gemaakt om bij de ondertekening aanwezig te zijn. Een moment waar Zoetermeer al lang naar uitkijkt. Drie jaar geleden ontstond bij de eigenaar van het pand, Edwin van Emmerik, en Stichting KIZ, Rien de Vries, het idee om één plek te creëren voor ontmoeten, verbinden, samenwerken, kennis ontwikkelen en delen, inspireren en innoveren. In september 2013 is het zover: dan is de Dutch Innovation Factory (DIF) het bruisende Zoetermeerse middelpunt waar onderwijs, onderzoek en ondernemers samenkomen en een Silicon Valley aan de A12 vormen.

Cabaret met inhoud

De feestelijke ondertekening trok zo’n zeventig belangstellenden. Tijdens de aftrap konden (startende) ondernemers zich herkennen in het humoristische en inhoudelijke cabaret. Een jongleur met ballen en kegels, Erik Borgman van Vitamine Circus BV, vormde een creatieve metafoor voor situaties waarin ondernemers vaak terechtkomen. Zoals meer ballen in de lucht houden dan dat ze handen hebben, tijdig reageren op kansen die voorbij komen en van het kastje naar de muur gestuurd worden. Tegelijkertijd zoomde zijn collega Rutger Mollee in op de veranderende wereld en de rol die ICT daarin heeft. En bovenal de stimulerende rol die de DIF kan spelen.

Toekomst creëren 

Vier mannen hadden vervolgens de eer om de naam van het pand te onthullen: de eigenaar Edwin van Emmerik, de voorzitter van het college van bestuur van de Haagse Hogeschool Rob Brons, de voorzitter van Stichting KIZ Peter van Hoesel en wethouder Bé Emmens. Met één haal aan het doek kwam de nieuwe naam en pay off tevoorschijn: Dutch Innovation Factory, Business and Talent Creating the Future. Zoals de naam en slogan zeggen reikt de ambitie verder dan ontmoeten. Alles draait om samen met innovatie de toekomst te creëren.

Actiever bij onderzoek

Met de ondertekening van een tweetal overeenkomsten is het zeker dat de Zoetermeerse vestiging van de Haagse Hogeschool (HHS) haar intrek neemt in de DIF. Rob Brons: “De HHS heeft in Zoetermeer een aantrekkelijk opleidingsaanbod. Ook belangrijk is om te kijken naar wat de regio te bieden heeft. Op deze plek ontstaan dadelijk nog veel meer kansen. Het hbo is de laatste jaren steeds actiever betrokken bij onderzoek. In dit gebouw willen en kunnen we dat nog meer de kans geven.”

Incubator

Voordat studenten er hun intrek doen ondergaat de DIF een flinke metamorfose. Tijdens de vooruitblik van Rien de Vries van stichting KIZ kwamen enkele schetsen van de binnenhuisarchitect voorbij. De Vries: “Op 1 september treft u hier de Haagse Hogeschool, een grand café, verschillende ondernemingen, een auditorium met honderdvijftig zitplaatsen, vergader- en projectruimtes en flexwerkplekken. Daarnaast komt hier een incubator, is the next.com, die ondernemende studenten in anderhalf jaar klaarstoomt voor het ondernemerschap. En binnenkort wordt het online platform van de DIF gelanceerd.”

Aantrekkingskracht 

Tot slot sprak wethouder Emmens. “Bovenaan de wensenlijst van de gemeente Zoetermeer staan een verdere ontwikkeling van het onderwijs en het stimuleren van werkgelegenheid en bedrijvigheid in Zoetermeer. Met de DIF gaat die wens in vervulling. Dit gebouw heeft een sterke aantrekkingskracht op (nieuwe) bedrijven. En kan zorgen voor een economische spin off. Ik dank de partners dan ook voor hun ondertekening. Ga zo door.”

[Foto’s Erwin Dijkgraaf fotografie]

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.