Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Ideeën binnen Innovatiehuis Cybersecurity krijgen vorm in de Dutch Innovation Factory
Ideeën binnen Innovatiehuis Cybersecurity krijgen vorm in de Dutch Innovation Factory

Ideeën binnen Innovatiehuis Cybersecurity krijgen vorm in de Dutch Innovation Factory

Door: | 30.08.2013 | Mail dit artikel

Welke innovaties en producten voor cybersecurity kunnen we samen bedenken? Die vraag stond centraal tijdens een workshop van het Innovatiehuis Cybersecurity. Dat houdt zich binnen The Hague Security Delta bezig met initiatieven die bijdragen aan een veiligere cyberomgeving. In de Dutch Innovation Factory werd het zaadje voor waardevolle samenwerking gepland.

Veiligheidspoort van Europa

The Hague Security Delta is hard op weg om dé veiligheidspoort van Europa worden: een groot en groeiend netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in het veiligheidscluster in regio Haaglanden met wereldwijde uitstraling. De partijen richten zich op nationale en stedelijke veiligheid, bescherming van vitale infrastructuur en cybersecurity. Het Innovatiehuis Cybersecurity brengt partijen in het cluster voor cybersecuritycluster samen. Met als doel concrete producten en diensten tot stand brengen. 

Zoetermeerse inbreng

Tussen vertegenwoordigers van de Haagse Hogeschool, Capgemini, Twynstra Gudde, TU Delft, Atos, Fox-IT, Hewlett-Packard en TNO was Zoetermeer vanuit haar sterke economische ICT-cluster ook goed vertegenwoordigd tijdens de workshop met onder meer VKA, 2Systems en de gemeente. “De inbreng van Zoetermeer is van meerwaarde. Zoetermeer heeft veel ICT-bedrijven binnen de stadsgrenzen. De AIVD en de KLPD zijn er gevestigd en de Academie voor ICT & Media biedt de unieke opleiding Information Security Management”, licht Robin de Haas van TNO toe.

National Access Governance Platform

Na een kennismaking in de Dutch Innovation Factory aan de Bleiswijkseweg bogen de aanwezigen zich in groepen over vier onderwerpen: identity & access management, analytics & monitoring, valorisatie en risicomanagement. Om te zorgen voor één digitale identiteit voor internetdiensten bedachten workshopdeelnemers een generiek model: een National Access Governance Platform. Dit model is een samensmelting van bestaande systemen die naast elkaar bestaan en elkaar niet noodzakelijkerwijs aanvullen.

Analysedashboard 

Door een gebrek aan analyse-instrumenten om patronen in datastromen te achterhalen en omdat bestaande systemen onvoldoende in staat zijn om mogelijke hacks op te sporen en te analyseren, is tijdig maatregelen nemen onmogelijk. De werkgroep Analytics & Monitoring bedacht daarom een dashboard om datastromen te monitoren, pop-ups te kunnen voorspellen en false/positives eruit te kunnen halen. De uitdaging is tot een schaalbaar product te komen voor monitoring van kleine en grote netwerken.

Knowledge Hub

Voor optimale kennisdeling van onderzoeksresultaten en een betere afstemming van de onderzoeksagenda opperde de Valorisatiegroep een (periodiek) thematisch kennis-matchmaking-event. Hier kunnen onderzoekers hun onderzoeksresultaten presenteren aan het bedrijfsleven en kunnen ondernemers specifieke onderzoeksvragen agenderen. Zo ontstaat een Knowledge Hub die partijen verbindt, het gezamenlijke kennisniveau opwaardeert en cyberproblemen effectief bestrijdt.

Risicomanagement

Terwijl burgers de verantwoordelijkheid voor cybersecurity volledig bij bedrijven en overheden leggen, kunnen zij juist zelf ook bijdragen aan een veiligere online omgeving. Digitale cohesie is dan een preventieve maatregel tegen cybercrime. Zo kunnen bedrijven en burgers bij verdachte omstandigheden foto’s in de fysieke omgeving maken en verspreiden voor preventie. Themadagen over internetveiligheid in een ‘buurthuis van de toekomst’ dragen bij aan bewustwording en weerbaarheid.

Incubator 

De workshops leverden veel concrete ideeën op. Waar partijen sommige ideeën verder uit gaan werken, plant TNO als trekker van het Innovatiehuis Cybersecurity nieuwe workshops om nieuwe initiatieven te ontplooien. De Haas: “Zodra de verbouwing van de DIF in november is afgerond is dit de ultieme plaats voor ontmoeting en nieuwe workshops. Wellicht dat we de incubator ook betrekken, zodat startende ondernemers meteen aan de slag kunnen met concrete ideeën.”

Kijk voor meer informatie op The Hague Security Delta

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.