Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > Dutch Innovation Factory opent deuren: “Alle dwarsverbanden mogelijk maken”
Dutch Innovation Factory opent deuren: “Alle dwarsverbanden mogelijk maken”

Dutch Innovation Factory opent deuren: “Alle dwarsverbanden mogelijk maken”

Door: | 08.11.2013 | Mail dit artikel

Het is bijna zover: de Dutch Innovation Factory aan de Bleiswijkseweg in Zoetermeer opent binnenkort  haar deuren  Een flitsende ontmoetingsplek met  gloednieuw interieur. Een plek waar onderwijs, onderzoek en ondernemen samenkomen. En hét middelpunt voor co-creatie. Dat maakt de Dutch Innovation Factory uniek in Nederland. Hier creëren business en talent de toekomst.

Bekroning

De opening is de bekroning op een lange voorbereiding vanuit het programma Kenniseconomie en Innovatie Zoetermeer (KIZ) van de gemeente en de stichting KIZ. Op 18 november doet de Academie voor ICT & Media haar intrek en voor het eind van het jaar ook de eerste bedrijven. Directeur Rien de Vries is met recht trots dat de deuren nu opengaan. 

Online brainstorm

“In mei 2009 begonnen we met de ideevorming. Via een driedaagse online forumdiscussie voor Zoetermeerse ICT-ondernemers en een LinkedIn-groep kwam het idee voor het concept van ‘de Innovatiefabriek’, zoals de Dutch Innovation Factory eerst heette, bovendrijven. Die moest in de voormalige margarinefabriek van Brinkers komen”, vertelt De Vries.

Concrete plannen

In de loop der jaren werd het idee uitgewerkt tot concrete plannen. Geïnteresseerden als lokale ICT-ondernemers en de Haagse Hogeschool meldden zich. Een volgende mijlpaal in de totstandkoming van de broedplaats was in april 2012. Toen werd bekend dat de Haagse Hogeschool met de Academie voor ICT & Media Zoetermeer zich er na renovatie van de Dutch Innovation Factory zou vestigen. Ondertussen trokken de eerste ICT-bedrijven als kwartiermakers in het pand.

Interieur met kansen

Deze zomer is de Dutch Innovation Factory flink verbouwd en klaar om te bruisen. Het interieur heeft alle ingrediënten in huis voor een levendige community: een grand café, een auditorium, vergader- en projectruimtes, een incubator, flexwerkplekken en een expertisecentrum voor Interactieve Media, met daarin onder meer een 3D- en Gaming Lab, waar lectoren onderzoek kunnen doen. Studenten, ondernemers en onderzoekers die draagvlak zoeken voor hun ideeën of een projectpartner zoeken, krijgen hier volop de ruimte.

Innovatief concept

“In de kern is dat waar de Dutch Innovation Factory om draait: ontmoeten, ondernemen, onderzoek en onderwijs”, vervolgt De Vries. “Nieuwsgierige ict’ers zoeken elkaar op, wisselen kennis uit en zetten elkaars expertise in voor innovatie. De verbinding tussen ict-bedrijven onderling en met ict-onderwijs en -onderzoek is uniek in Nederland. Het concept creëert bovendien gunstige voorwaarden voor starters.”

Creative Community

“Voor het stimuleren van kennisontwikkeling en kennisoverdracht is er een Creative Community. Die verzorgt kennisbijeenkomsten, workshops en kleine congressen. De Vries neemt daarbij de rol van community manager op zich: de spin in het web van ondernemers, onderzoekers, studenten en geïnteresseerden. “Met zoveel functies bij elkaar willen we alle denkbare dwarsverbanden mogelijk maken, met name die tussen onderwijs en bedrijfsleven. Bijvoorbeeld via stages, onderzoeksopdrachten en innovatieve crossectorale projecten.”

Bent u geïnteresseerd in het huren van een ruimte? Ga naar de site van de Dutch Innovation Factory of kom langs!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.