Actueel

Home > Actueel > KIZ Newz > KIZ Meetz Michael van Duijn: “De wereldmarkt veroveren, maar ook lokaal samenwerken”
KIZ Meetz Michael van Duijn:  “De wereldmarkt veroveren, maar ook lokaal samenwerken”

KIZ Meetz Michael van Duijn: “De wereldmarkt veroveren, maar ook lokaal samenwerken”

Door: | 08.11.2013 | Mail dit artikel

‘Operations Research’ is hun paradepaardje. Ook innovatie kent geen grenzen voor ORTEC. Het IT- en adviesbedrijf levert software dat prestaties van klanten optimaliseert. Directeur Michael van Duijn legt uit hoe het werkt.

Wat voor producten en diensten levert ORTEC?

“We leveren oplossingen voor planning en optimalisatie. Deels zijn we een softwarebedrijf en deels een adviesbureau. Wat ons uniek maakt, is dat we een speciale methodiek toepassen met onze software en dienstverlening: ‘operations research’. Daarmee proberen we met een innovatieve en wiskundige bril naar processen en prestaties van bedrijven te kijken. Dit komt voort uit de econometrie.”

En hoe ver reikt jullie marktgebied?

“We bedienen diverse markten, zoals de olie- en gasmarkt, maar ook de zorg- en transportsector. Ons hoofdkantoor in Zoetermeer telt zo’n 400 medewerkers die veel kennis in huis hebben. Maar ook vanuit onze vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk, de UK, Australië en Amerika kunnen we de service op maat bieden waar onze klanten om vragen.”

Wat betekent innovatie voor ORTEC?

“ORTEC ís innovatie. Onze klanten zien ons als leverancier van innovatieve oplossingen. De hoeveelheid data binnen bedrijven neemt steeds meer toe. Basisgegevens en reguliere processen zijn vrijwel geheel geautomatiseerd. Om zaken binnen een bedrijf strakker en beter te organiseren, kunnen wij slimmigheden toepassen. Daarmee ondersteunen we bijvoorbeeld transportbedrijven bij strategische en operationele beslissingen, zoals het aantal en het type auto’s dat nodig is voor het transport. Ook denken we - met ondersteuning van onze technologie - mee over hoe een bedrijf haar  CO2-uitstoot kan verminderen.”

Kennen we jullie ook niet van een sportclub?

“Ja, vroeger sponsorden we volleybal. Nu bedenken we sportinnovaties. Voor de meeste mensen is sport emotie. Maar je kunt ook met een wiskundige bril naar een sportwedstrijd kijken. Zo leggen we elke actie in bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd vast, zoals een pass en een doelpoging. En meten we hoe succesvol die actie was: komt een pass wel of niet aan, vanaf waar is er geschoten? Zo creëren we een heleboel data uit een wedstrijd. Als je dat analyseert, dan kun je daar heel wat conclusies uit trekken. Dat helpt trainers bijvoorbeeld bij de opstelling van een team, het spel van de tegenstander te analyseren en daar de eigen speltactiek op af te stemmen. We zijn de enige in de wereld die zo gedetailleerd analyseert.”

Welke mogelijkheden biedt Zoetermeer als vestigingsplek?

“Onze markt is niet alleen Zoetermeer en omstreken, maar heel de wereld! Meer dan de helft van onze omzet komt uit het buitenland en dat neemt zelfs toe. In landen als Amerika en Australië hebben we meer kansen om te groeien. Maar we willen graag ook een lokale rol vervullen. De Dutch Innovation Factory is een interessant platform voor samenwerking met scholen en het bedrijfsleven. Dus leggen we nu contacten. Dat is inspirerend. Zo kunnen we stage-opdrachten opstellen voor hogeschoolstudenten. En samenwerking aangaan met andere ondernemers op het gebied van IT en advies.”

Beginnen er al samenwerkingsprojecten te borrelen?

“Je weet vooraf nooit welke kant het opgaat. Het is gewoon leuk om samen met een bedrijf dat andere creatieve ingevingen heeft een product te ontwikkelen en aan te bieden. Nu werken we bijvoorbeeld samen met een bedrijf aan nieuwe cameratechnologie. En kijken we of we samen de markt op kunnen.”

En welke uitdagingen zijn er voor 2014?

“In 2014 willen we nieuwe kantoren openen in Brazilië, Houston (Amerika) en China. Dat zijn stevige stappen, waar we veel energie in stoppen. Ook houden we onze ogen open voor overnames. Een modern klein bedrijf kan als katalysator fungeren om onze eigen productuitbreiding te versnellen. We willen ondernemende partijen waar we een link mee hebben graag aan ons binden.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.